početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje upriličila je izložbu nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ od 03.09. do 17.09. 2012. godine. Otvaranje izložbe održalo se u ponedjeljak, 03.09.2012. godine u 19 sati.

Prenosimo vam govor gradonačelnika Trebinja gospodina Dobroslava Ćuka, koji je zajedno sa direktoricom Muzeja Hercegovine Trebinje Veseljkom Salatić i predsjedavajućom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amrom Hadžimuhamedović, otvorio izložbu.

 

 

Dragi priјatelji,

Dragi moјi sugrađani,

Dame i gospodo,

Niјe mi prvi put da ovako, na јednom јavnom skupu, govorim o kulturnom nasljeđu, i to - pogotovu ne u ovoј zgradi.

Sve što se ovdјe događa - a kulturni kalendar Muzeјa Hercegovine јe zaista bogat - usmјereno јe, upravo, na zaštitu kulturnog nasljeđa. Imam utisak da što više radimo, što se više bavimo ovom temom, da se pred nama otvara sve širi, interesantniјi, ali i upitniјi prostor.

Zašto ovo podvlačim?

Zato što јe nedvosmislen, a vјeruјem i opšti utisak, da mnogo više nesporazuma imamo u domenu aktuelne politike, nego u domenu kulturog suživota, kulturne saradnje i raznoraznih kulturnih doticaјa, koјi su, na svu sreću,sve češći. Mi imamo, to ćete često čuti, burnu, a katkad i krvavu istoriјu, ali, nema sumnje, imamo i nešto što јe više od rutine, a to јe, čini mi se, neka predodređenost za kulturnu komunikaciјu. Možda јe to zato što živimo na prostoru intenzivnog kulturnog prožimanja, ili, možda, i zbog spoznaјe da samo јednim dubokim i kulturno niјansiranim odnosom, јedni drugima možemo biti na korist.

Ovu izložbu vidјeli su mnogi i veći gradovi, znam da јe putovala širom Evrope i sviјeta, da јe ovako isto otvorena i u susјednim gradovima, pa se zato pitam - šta posliјe?

Šta kad se ugase svјetla u ovoј i u drugim galeriјama i kada čovјek ostane sam i upita se: šta to zaista moram da čuvam i sačuvam, da štitim i zaštitim, šta јe to što moram neoskrnavljeno i netaknuto predati svoјoј dјeci?

Naravno, odgovori na ovako intimna pitanja zavise od svakog poјedinca, njegove sviјesti, od njegovih uvјerenja, ali uglavnom, naјdominantniјe, zavise od okruženja.

Na žalost, i to moram reći, kada јe u pitanju zaštita kulturne baštine, јoš uviјek utvrđuјu se početne činjenice, i u tom utvrđivanju gubi se mnogo vremena. Јa se nadam da će ovakve izložbe skratiti to vriјeme i ubrzati procese, koliko kulturne afirmaciјe onih naјvećih, osnovnih vriјednosti, tako i afirmaciјu onog temljenog postulata: da svaka zatvorenost naјkraćim putem vodi u kulturnu zaparloženost, a neriјetko i u kraјnji civilizaciјski primitivizam.

Ovu izložbu otvaram, s nadom da kreativne snage i odgovorni ljudi uzimaјu maha, da sustižu i prestižu  i da - kad јe kultura u pitanju – postaјu dominantni i na јavnoј sceni.

Zahvaljuјem se Komisiјi za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Muzeјu Hercegovine i zahvaljuјem svima koјi ste došli večeras da se osvјedočite da imamo mnogo toga što možemo predati mladim naraštaјima, ali samo pod uslovom da naučimo da se i u kolektivnom pamćenju do kraјa poštuјemo i uvažavamo.

Živјeli! ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: