početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 01.06.2012. godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Projekat restauracije katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara kojeg implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u suradnji i uz pomoć sredstava iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, Centra za kulturno naslijeđe Ministarstva obrazovanja i kulture na čelu sa njegovom ekselencijom Patrick Moon-om, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, je u završnoj fazi implementacije.   

Naziv projekta je Sakralno naslijeđe Blagaja – restauracija srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju kod Mostara. Donacija Specijalnog fonda američkog ambasadora za projekte restauracije obje crkve i kampanju „Moja BiH-moje naslijeđe“ iznosi 70.500,00 američkih dolara.

Na crkvi bi tokom narednog mjeseca trebali biti završeni radovi na  malterisanju vanjskih fasada, što bi značilo kraj radova na restauraciji tog nacionalnog spomenika. Radove je sufinansirao i sam vlasnik, Župa Presvetog Trojstva, a izvodi ih „Građevinar Fajić“, d.o.o. Mostar.

U četvrtak, 31.05.2012., u katoličkoj crkvi, održala se  svečanost blagoslova restauriranog oltara uz misu koju je predvodio biskup Ratko Perić.

Na poziv Župnog ureda Presvetog Trojstva, Blagaj - Buna, u ime predsjedavajuće Komisije, Amre Hadžimuhamedović, svečanosti je prisustvovao Mirzah Fočo, pomoćnik izvršnog dužnosnika za naslijeđe.

Tom prilikom biskup Ratko Perić uručio je zahvalnicu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.

Implementacija ovog projekta nastavak je uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlade SAD-a koja se odvija putem Ambasade SAD u Sarajevu.

 

(k r a j)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: