početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 08.03.2012. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika uručena je bronzana medalja na 14. međunarodnom susretu stručnjaka Fondacije Romualdo Del Bianco koji je održan u Firenci od 2. do 5. marta 2012. godine na temu „Baština i savremena kultura u službi međukulturalnog dijaloga i teritorijalnog razvoja“. Komisiju je predstavljao mr. arhitekture Adi Ćorović.

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika uručena je medalja za značajan doprinos u razvoju neprofitnog portala Fondacije “Life Beyond Tourism”, te za promociju karakterističnih kulturnih izričaja iz različitih mjesta kao i interkulturalni dijalog.

Predsjednik Fondacije Romualdo Del Bianco, gospodin Paolo Del Bianco je prilikom uručivanja nagrade izrazio nadu da će se nastaviti dosadašnja saradnja na promociji kulturnog identiteta gradova Bosne i Hercegovine, kroz portal Fondacije “Life Beyond Tourism” koji će se tokom vremena popunjavati informacijama od strane članica portala. (www.lifebeyondtourism.org)

Fondacija Romualdo Del Bianco je institucionalni član Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) - Međunarodnog naučnog komiteta teorije i filozofije konzervacije i restauracije i stalni je operativni sekretarijat ICOMOS-a - Međunarodnog naučnog komiteta teorije i filozofije konzervacije i restauracije.

(kraj)ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: