početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 18.04.2011. godine

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

„Kulturno naslijeđe i voda”

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u ponedjeljak, 18. aprila 2011. godine obilježila Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina simboličnom virtuelnom izložbom na Trgu djece Sarajeva (bivša Sarajka, plato BBI Centra). 

 

Cilj i svrha virtuelne izložbe je da podsjeti na jedinstvene ambijente nastale kombinacijom graditeljstva i vode.

 

S obzirom da je voda duboko ukorijenjena u sve segmente bosanskohercegovačke tradicije, izložba je koncipirana na taj način da obuhvati i prikaže nacionalne spomenike - mostove,  hamame, javne česme, česme u avlijama, abdesthane i šadrvane uz džamije, krstionice u crkvama, tekije i sl. 

Uz virtuelnu izložbu, posjetioci, učenici osnovnih i srednjih škola, saradnici iz institucija koji se bave zaštitom naslijeđa i šira javnost bili su u prilici da se putem promotivnih materijala i elektronskih medija informiraju o bosanskohercegovačkom naslijeđu i radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. DVD-i sa virtuelnom izložbom poslani su i pojedinim fakultetima Univerziteta u Sarajevu na dalje korištenje i prezentaciju.

 

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina ustanovilo je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) 18. aprila 1982. godine a kasnije odobrila Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Svake godine odabere se jedna tema kako bi obilježavanje ovoga dana bilo sjedinjeno u cijelom svijetu.

Tema za obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina je „Kulturno naslijeđe i voda”.

Cilj obilježavanja ovog dana je da se istraži kulturno naslijeđe i šire od postojeće liste Svjetske baštine, te da se ohrabre lokalne zajednice i individulaci da razmisle o važnosti kulturnog naslijeđa njihovih zajednica i identiteta.

Ovaj poseban dan predstavlja priliku da se utiče na jačanje svijesti javnosti o raznovrsnosti svjetskog naslijeđa i o nastojanjima koja su neophodna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo, kao i da bi se ukazalo na njegovu ranjivost.

Voda je jedan od ključnih izvora potrebnih za održavanje života na Zemlji, i vodi do razvoja i stvaranja značajnih materijalnih baština u formi objekata, tehnologija i prostora. Kako je održati i zadržati, kako usmjeriti njenu moć u cilju zaštite, motivira ljudski rod na mnoštvo načina. Voda je uvijek bila i katalizator za razvoj kulturnih običaja koji su stvarali kulturno naslijeđe izuzetne važnosti. Voda je bila inspiracija za pjesnike, književnike, umjetnike kao što su slikari, plesači i kipari. Također je inspirirala razvoj filozofije i religijskih običaja.

Kulturno naslijeđe vode, dakle ne odnosi se isključivo na tehnologiju i arhitekturu koju je razvio čovjek u cilju razvoja svoga postojanja, već i na one nematerijalne vrijednosti koje su oblikovale naša vjerovanja i običaje.

Izložba je dostupna na web stranici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika: http://www.kons.gov.ba/main.php?id_struct=211&lang=1.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: