početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 27. 08. 2010. godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine uspješno je okončala akciju spašavanja tri srednjevijekovna nadgrobnika – stećka, koji su pronađeni u prostoru jezera Perućac, HE Bajina Bašta.

Uprkos vrlo teškim vremenskim i ostalim uvjetima, koordiniranom akcijom Komisije, a u koju su bili uključeni i Institut za traženje nestalih osoba BiH, Ministarstvo odbrane BiH, opštinski organi Višegrada i lokalno stanovništvo, stećci su izvađeni iz mulja i prenešeni na novu lokaciju udaljenu nekoliko desetina metara od izvorne, na prostor koji se nalazi, u neposrednoj blizini postojećeg EKO kampa.

Lokacija na koju su izmješteni stećci, u potpunosti odgovara međunarodnim standardima utvrđenim članom 11 UNESCO-vih Preporuka koje se odnose na zaštitu kulturnog naslijeđa ugroženog javnim ili privatnim radovima, koji glasi: Značajne građevine i drugi spomenici koji moraju  biti izmješteni kako bi bili spašeni od uništenja uslijed javnih ili privatnih radova, trebaju biti smješteni na mjestu ili u okruženju koje podsjeća na njihovu izvornu poziciju  i ima prirodne, historijske ili umjetničke asocijacije.“ Na taj način će ti vrijedni spomenici kulture biti prezentirani i predstavljaće dio turističke ponude Višegrada.

Akcija koju je vodila Komisija, pokazuje pozitivan primjer dobrih rezultata - ostvarene saradnje među različitim državnim institucijama i organima s ciljem očuvanja i spašavanja  ugroženih spomenika kulture. 

Ovom prilikom Komisija izražava posebnu zahvalnost helikopterskoj posadi Oružanih snaga BiH, bez čijeg učešća bi ova akcija bila znatno otežana.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: