početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

           Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je nominirala Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu na World Monuments Watch Listu 100 najugroženijih svjetskih spomenika pod pokroviteljstvom World Monuments Fund-a, za period 2006.-2007...

          Most Mehmed-paše Sokolovića sagradjen je u 16. stoljeću i predstavlja jednu od najljepših i najznačajnijih građevina mostovne arhitekture u Bosni i Hercegovini i uvom dijelu Evrope. Stabilnost mosta je danas izravno ugrožena, s obzirom na eroziju temeljne podloge i temelja koja je uzrokovana konstantnim radom hidroelektrana Višegrad i Bajna Bašta. Da bi se otklonila prijetnja potrebno je hitno provesti istraživanja i urgenetne mjere sanacije temelja. Upisom na Listu 100 najugroženijih spomenika istakao bi se značaj ovog dobra i skrenula pažnja javnosti na neophodnost sanacije mosta. Konzervacijom i restauracijom mosta bi se ovaj kulturno-historijski spomenik spasio i ujedno omogućila njegova integracija u strategije i programe održivog razvoja.

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na svojoj 6. sjednici održanoj 25. 01. 2003. godine donijela odluku br. 08.2-6-101/03-5 o proglašenju Historijskog spomenika – most Mehmed-paše Sokolović nacionalnim spomenikom BiH.

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je pokrenula u 2003. godini Kampanju za ugroženo naslijeđe BiH a kao prioritet za intervenciju je uvršten navedeni spomenik. Također, na Prioritetnoj listi intervencija Projekta Integrisane rehabilitacije naslijeđa za jugoistočnu Evropu koju je sačinilo Vijeće Evrope / Evropska Komisija, a na prijedlog Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika  uvršten je  Most Mehmed-paše Sokolovića.

 

            World Monuments Fund je privatna, neprofitna organizacija koja se zalaže za konzervaciju dobara in situ diljem svijeta. Od njihovog osnivanja 1965. godine, organizacija je postigla rekordan broj uspješnih internacionalnih konzervatorskih projekata u više od sedamnaest zemalja. 1995. godine su uspostavili World Monuments Watch, globalni program koji ima za cilj skretanje pažnje na ugroženo kulturno naslijeđe u cijelom svijetu i osiguranje direktnih finansijskih sredstava za njihovu zaštitu.

            Svake dvije godine proglašava se Lista 100 najugroženijih spomenika.

            Historijska jezgra Mostara i Počitelj su dobra iz Bosne i Hercegovine koja su bila upisana na List of 100 Most Endangered Sites.  ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: