početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sastanak sa Sulejmanom Tihićem, Predsjedavajućim Predsjedništva BiH/ 02.09.2004.

Zaštita pronađenih fragmenata Aladža džamije u Foči

 

            Dana 2 septembra u prostorijama Predsjedništva održan je sastanak članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika sa Predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem. Tema sastanka su bili nedavno pronađeni fragmenti Aladža džamije u Foči, na lokalitetu predpostavljene masovne grobnice u neposrednoj blizini Kazneno-popravnog doma u Foči i način njihove zaštite.

            Sastanku su uz gosp. Sulejmana Tihića i članova Komisije: Predsjedavajuće Amre Hadžimuhamedović, Zeynep Ahunbay, Ljiljane Ševo i Tine Wik, prisustvovali i gđa. Sabira Husedžinović, gosp. Stjepan Kljujić i gosp. Dragomir Vuković.

            Zaključena je da će Komisija pripremiti predračun za radove zaštite fragmenata a koji uključuju: ograđivanje prostora netransparentnom ogradom u cilju zaštite nalazišta, vađenje fragmenata, transport najvrednijih fragmenata u Zemaljski muzej i prikladno odlaganje ostalih fragmenata.

            Predsjedavajući Tihić je naglasio da sve relevantne institucije BiH trebaju dati doprinos u zaštiti pronađenih fragmenata Aladža džamije u Foči, te da će Predsjedništvo BiH inicirati aktivnosti i donijeti potrebne odluke , u cilju rješavanja ovoga pitanja, na narednoj sjednici Predsjedništva BiH koja je zakazana za srijedu 08. septembra o.g.ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: