početna stranica    
 
VIJESTI

Sjednice Komisije

Posjete Komisije općinama

Saopćenja

Saradnja

Kampanja za zaštitu ugroženog naslijeđa

Projekti i konferencije

Priznanja i nagrade


Regionalni program kulturnog i prirodnog naslijeđa za Jugoistočnu Evropu


IZVJEŠTAJ O RADU KOMISIJE ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA U 2014. GODINI

Sarajevo, 22.3.2004. godine

 

 

APEL ZA ZAŠTITU KULTURNOG NASLIJEĐA

 

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, u sastavu: Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo,  Amra Hadžimuhamedović, Zeynep Ahunbay (Turska) i Tina Wikvedska), povodom vijesti o uništavanju crkava i manastira na Kosovu, te džamija u Beogradu i Nišu, izražava veliku zabrinutost i protest zbog ponovnog korištenja naslijeđa u svrhu iskazivanja međureligijske i međunacionalne mržnje i nepovjerenja.

 

            Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika poziva međunarodnu zajednicu i sve institucije i pojedince u Srbiji i na Kosovu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se  spriječilo razaranje kulturnog naslijeđa i hitno osigurala mjesta srušenih i oštećenih objekata od daljeg razaranja i raznošenja materijala. Svaka vrsta oklijevanja predstavlja podršku onima koji razaraju.

 

                                                                                               

APEL ZA ZAŠTITU KULTURNOG NASLIJEĐA  BOSNE I HERCEGOVINE

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, u sastavu: Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo,  Amra Hadžimuhamedović, Zeynep Ahunbay (Turska) i Tina Wikvedska), povodom vijesti o napadima na objekte kulturnog naslijeđa i druge sakralne objekte u Čipuljiću kod Bugojna, naselju Balinovac u Mostaru i Orahovu kod Bosanske Gradiške, iskazuje veliku zabrinutost i protest svima koji namjeravaju pripisati naslijeđu i sakralnim objektima u Bosni i Hercegovini značenje "drugog", "drugačijeg" i "neprijateljskog".

 

            Komisija svoj rad temelji na razumijevanju i povezanosti svih oblika i pojava u bosanskohercegovačkom naslijeđu, te povezanosti i isticanju vrijednosti različitosti koje bosanskohercegovačko naslijeđe sadrži. Svaki pokušaj da bilo šta od bogatstva različitosti bude uništeno, usmjeren je protiv svih i svakoga pojedinačno u Bosni i Hercegovini. Svaka napadnuta crkva izravan je poziv je na napad na džamiju i obrnuto. Komisija očekuje da će vlasti na svim razinama i međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini poduzeti sve raspoložive mjere da svaki pokušaj zloupotrebe i uništavanja naslijeđa bude spriječen. Svaka vrsta oklijevanja predstavlja podršku onima koji razaraju.

 

Za Carevu džamiju u Orahovu kod Bosanske Gradiške podnesen je zahtjev za proglašenje nacionalnim spomenikom, te prema odredbama Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini uživa režim zaštite u periodu od godinu dana. Baba Beširova džamija u mostarskom naselju Balinovac (mjesto i ostaci) nalazi se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, te prema Zakonu o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika («Službene novine Federacije BiH», br. 2/02, 27/02 i 6/04) uživa najviši režim zaštite. Ostali sakralni objekti i prostori koji su  predmet napada, a koji nemaju status nacionalnog spomenika shodno Zakonu o provedbi odluka Komisije, imaju tretman zaštićenog dobra prema UNESCO-voj Deklaraciji iz New Delhi-ja, India.

 

U toku svog dvogodišnjeg rada Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kontinuirano fokusira svoj rad na predstavljanje naslijeđa kao važnog činitelja mira i uspostave građanskog povjerenja. Komisija, zato, poziva sve građane u Bosni i Hercegovini, kao i sve vjerske zajednice i crkve da svaki sakralni objekat zaštite kao svoj i da spriječe svaki pokušaj uništenja bilo kojeg kulturnog dobra u Bosni i Hercegovini.

                                          
                                                                                              
 Predsjedavajući Komisije

 

                                                                                                       Dubravko LovrenovićENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: