početna stranica    
 
Članovi Komisije

Biografije

Odluka o imenovanju članova povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika

Sekretarijat Komisije

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika uručena Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa


Publikacije
BAŠTINA - Godišnjak Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika


Kontakt

Dr. Amir Pašić

Profesor Osnova arhitekture (1999); profesor Prostornog planiranja (2000); i profesor Teorije i historije arhitekture i očuvanja graditeljskog nasljeđa (2009).
Tenutno je angažovan je na Univerzitetu u Sarajevu, kao profesor i rukovodilac doktorskih studija na arhitektonskom fakultetu, i kao rukovodilac Centra za izgradnju kampusa.
Predavao je na više od 30 univerziteta širom svijeta, između ostalih: Yıldız Technical University, Istanbul; Mimar Sinan University, Istanbul; Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, the University of Pennsylvania, the Royal Polytechnic Institute in Stockholm, York University, UK; La Sapienza University Rome, Alcala de Hennares University Madrid, Yale University, Cornell University, King Saud University, Riyadh; KSA i drugi.
Od 1993. godine, rukovodi Odsjekom za arhitekturu u Istraživačkom centru iza Islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA), Istanbul, i program koordinator međunarodnih projekata: "Mostar 2004" (1994-2004); Al-Quds/Jerusalem 2015 program-a, i obrazovnog programa "Islamic urban heritage" (od 2006. godine).
Član je ICOMOS AdHoc radne grupe (30 akademika iz 22 države) vezane za osnivanje ICOMOS-ovog univerzitetskog foruma.
Bio je član Član je Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016.godine.
Radio je i kao vodeći konsultant za Aga Khan Trust for Culture, Geneva (1995-2006); the World Monuments Fund, New York (1998-2004); i obavio nekoliko misija za ICOMOS Paris.
Kao arhitekt/planer bio je projekt menandžer na izradi četiri velika master plana u oblasti očuvanja graditeljskog nasljeđa, i velikog broja arhitektonskih projekata, uglavnom u obasti restauracije.
Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru, a bio je tokog deset godina koordinator aktivnosti na obnovi istog grada, razrušenog u ratu 1992-95.godine.
Autor je ili ko-autor 21 knjige i 47 članaka, a također je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine.
Glavni je editor "Architecture and Science Journal”, Mostar, i regionalni editor za Arapske zemlje u “Journal of Cultural Management and Sustainable Development” London.


ENGLISH 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika © 2003. Razvoj i dizajn: